ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Θέμα θρησκευτικού συντάγματος θέτει το κόμμα Ερντογάν στην Τουρκία!

Webmaster | 8:54:00 π.μ. | 0 σχόλια

 
 Το κόμμα Ερντογάν θέλει να 'ξηλώσει' το κεμαλικό κράτος από το Σύνταγμα, που μιλά ρητά και κατηγορηματικά για τον "κοσμικό χαρακτήρα". Σάλος στην εθνοσυνέλευση από τις προτάσεις του κόμματος στην εξουσία. Επεισόδια και συγκρούσεις με την αστυνομία στην Άγκυρα ..
Έντονες συζητήσεις προκαλεί στην Τουρκία η δήλωση του προέδρου της εθνοσυνέλευσης και βουλευτή του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ισμαήλ Καχραμάν για αφαίρεση της αρχής περί κοσμικότητας από το Σύνταγμα.

Ο Καχραμάν είπε πως «δεν πρέπει να υπάρχει η αρχή περί κοσμικότητας στο Σύνταγμα. Σε συντάγματα μόνο τριών χωρών περιλαμβάνεται η αρχή αυτή. Πρόκειται για τη Γαλλία, την Ιρλανδία και την Τουρκία. Δεν υπάρχει και ορισμός για την κοσμικότητα. Ο καθένας την ερμηνεύει όπως θέλει. Δεν πρέπει να αποφεύγουμε το θέμα του θρησκευτικού συντάγματος» και τόνισε πως «για ποιο λόγο, εμείς ως μουσουλμανική χώρα να αποφεύγουμε τη θρησκεία; Είμαστε μέλος στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης. Είμαστε παρόντες στην Ισλαμική Τράπεζα Ανάπτυξης. Είμαστε ισλαμική χώρα. Στο νέα σύνταγμα δεν πρέπει να υπάρχει η κοσμικότητα. Πρέπει να είναι θρήσκο σύνταγμα».

Ρίχνει... άδεια το κόμμα Ερντογάν

Με δεδομένη την προετοιμασία του κυβερνώντος κόμματος για τη σύνταξη νέου συντάγματος, η δήλωση αυτή την οποία έκανε ο Καχραμάν σε ημερίδα σήμερα στο πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης, ερμηνεύεται από τα αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης ως προσπάθεια της κυβέρνησης να ζυγίσει τις αντιδράσεις.


                         Ο πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης Ισμαήλ Καχραμάν

Την εικόνα αυτή έρχεται να συμπληρώσει το γεγονός ότι στελέχη της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος χρησιμοποιούν διττό λόγο. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς είπε σχετικά ότι «δεν υπάρχει κάτι πιο φυσιολογικό από το να συζητείται το θέμα αυτό, καθώς είναι υπό συζήτηση το νέα σύνταγμα». Ωστόσο ο πρόεδρος της επιτροπής συντάγματος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης και βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Μουσταφά Σέντοπ δηλώνει πως «δεν έχουμε καν συζητήσει το θέμα της αφαίρεσης της αρχής περί κοσμικότητας από το σύνταγμα. Ο πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης δεν μίλησε για λογαριασμό του κόμματος».

Διαμαρτυρία έξω από την Εθνοσυνέλευση

Πάντως η αστυνομία διέλυσε με δακρυγόνα και γκλομπ τους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι έξω από την εθνοσυνέλευση για να διαμαρτυρηθούν σχετικά με τις δηλώσεις του Καχραμάν.

Η αρχή περί κοσμικότητας περιλαμβάνεται στο ισχύον σύνταγμα της Τουρκία με τη διατύπωση «Η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι δημοκρατικό, κοσμικό και κοινωνικό κράτος δικαίου». Ο δρόμος για να προστεθεί η αρχή περί κοσμικότητας στο τουρκικό σύνταγμα έγινε το 1928 με την αφαίρεση της διάταξης «η θρησκεία του κράτους είναι το Ισλάμ, που περιλαμβανόταν στο σύνταγμα του 1924. Η αρχή περί κοσμικότητας εντάχθηκε στο σύνταγμα το 1937.

Αδειάζει τον Καχραμάν ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως το κράτος πρέπει να τηρεί ίσες αποστάσεις από όλα τα θρησκευτικά δόγματα, δίνοντας απάντηση στην τοποθέτηση του προέδρου της εθνοσυνέλευσης και βουλευτή του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ισμαήλ Καχραμάν που κάλεσε σε αφαίρεση της αρχής περί κοσμικότητας από το Σύνταγμα.

Σε σχόλια που πραγματοποίησε κατά την επίσκεψη του στο Ζάγκρεμπ και μεταδόθηκαν τηλεοπτικά, ο Ερντογάν τόνισε πως ο Καχραμάν εξέφραζε τις προσωπικές του απόψεις όταν υποστήριζε ότι η Τουρκία χρειάζεται ένα θρησκευτικό Σύνταγμα. Η εν λόγω πρόταση έρχεται σε αντίθεση με τις ιδρυτικές αρχές της Τουρκικής Δημοκρατίας, όπου η συντριπτική πλειοψηφία είναι μουσουλμάνοι, με το κράτος να διατηρεί όμως τον κοσµικό του χαρακτήρα.

«Οι απόψεις μου για αυτό το θέμα είναι γνωστές…Η πραγματικότητα είναι ότι το κράτος πρέπει να τηρεί ίσες αποστάσεις από τα όλα τα θρησκευτικά δόγματα…Αυτό είναι κοσμικότητα», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Κατηγορία Άρθρου: ,

Κοινοποιήση Άρθρου:

Littleboypc.gr - Επισκευή Υπολογιστών, Κινητών, Ιστοσελίδες, Δίκτυα:
Εγγύηση Χαμηλότερης Τιμής, επισκευή Υπολογιστών (Laptop-Desktop), Κινητών τηλεφώνων (Smartphones), Σχεδίαση και Προγραμματισμός Ιστοσελίδας, Δίκτυα Υπολογιστών (Lan-Man-Wan), Καταγραφικά Συστήματα (Κάμερες Ασφαλείας). Θα μας Βρείτε: Κατούνα Ξηρομέρου - Έναντι ΕΛΤΑ | Τήλ. 6972 467 965 - 6989 457 517 | Web: http://www.littleboypc.gr

0 σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...